Noem het salaris concreet in je vacature

Verbeterpunt in vacatureteksten

Je kent het woord “marktconform” ongetwijfeld in de combinatie met het woord “salaris” in vacatureteksten. Heb ik gelijk? Ja, toch?

Massa’s HR adviseurs, secretaresses en DGA’s uit het Midden- en kleinbedrijf zijn gaan geloven dat het nu een maal “zo hoort” en nemen het op in de vacatureteksten. Ze kunnen beter concreet zijn over het salaris bij de vacature.

Laat me je even meenemen in de vergelijking met een offertetraject.

Duidelijkheid is wel zo prettig

Als MKB-er zul je regelmatig offertes uitbrengen richting potentiële opdrachtgevers. Je hebt je in de kennismaking goed verdiept in de wensen die er leven, kent de markt op je duimpje en weet duidelijk te vertellen wat jouw aanbod zo bijzonder maakt.

Een duidelijke offerte is gewoon heel belangrijk. Zo krijg je de klanten die echt bij jouw aanbod passen: Iedereen blij!

Hoe komt het dan dat je die duidelijkheid niet hebt in je vacatureteksten?

Het salaris zo concreet mogelijk in de vacature

Weet je wat de belangrijkste factor is voor de Nederlandse beroepsbevolking om naar een andere baan over te stappen? Ja, goed geraden: Een goed salaris. Mar liefst 55% van de Nederlandse beroepsbevolking noemt dit*. Als je dus überhaupt wilt dat interessante kandidaten je vacature verder lezen en eventueel reageren is het slim om duidelijk te zijn in wat je biedt aan salaris. Dat hoeft natuurlijk niet precies op de komma maar noem dan een bandbreedte.

Voordelen van een concreter salaris in je vacatureteksten:

 1. Je bespaart je veel kosten en moeite in het recruitmentproces
 2. Je bereikt sneller schaarse, interessante kandidaten
 3. Google houdt van duidelijkheid

Ik licht de voordelen even aan je toe

Je bespaart kosten en moeite in het recruitmentproces

Het gebeurt nog te vaak dat je al 1 of 2 gesprekken hebt gevoerd met een “droomkandidaat” terwijl je nog niet hebt gesproken over het salaris. In je vacaturetekst stond dat het marktconform zou zijn. De kandidaat blijkt daar hele andere opvattingen over te hebben: Weg kandidaat. Je kunt opnieuw beginnen.

Of

Je inbox stroomt vol met reacties van totaal ongeschikte kandidaten. Natuurlijk is er dan veel meer mis met je vacaturetekst maar het concreter noemen van een salaris in je vacaturetekst is wel een hele sterke preselectie.

Je bereikt sneller schaarse, interessante kandidaten

Ik noemde het al: 55% van de Nederlandse beroepsbevolking vindt een goed salaris een belangrijke reden om ontslag te nemen en bij jou in dienst te komen. Alle reden om er dus niet om heen te draaien: Wees concreter over het salaris in je vacaturetekst. Een bepaald salaris past bij bepaald werk en wordt herkend door de juiste mensen. Deze mensen gaan dan ook verder lezen en wellicht reageren. Het werkt ook twee kanten op. Kandidaten weten goed wat ze waard zijn en zullen niet snel reageren op een vacature met een salaris dat in hun beleving veel te hoog is.

Google houdt van duidelijkheid

Nederland is binnenkort aan de beurt voor de introductie van Google for Jobs. Google for Jobs behandelt de vermelding van een salaris als rankingfactor. Als je je dan beperkt tot “marktconform” komt je vacature vanzelf in een muf, veraf gelegen hoekje op het internet. Dat wil je toch niet?

Wist je trouwens dat:

 • Bijna 40% van werkzoekenden zich groen en geel ergert aan het ontbreken van duidelijkheid over het salaris in vacatureteksten?
 • 20% van de werkzoekenden sowieso verder surft als informatie over salaris en secundaire arbeidsvoorwaarden ontbreekt?
 • Er ook wel verschil zit in de generaties? (Bron: YoungCapital, 12/2016)
  • Generatie Z (geboren tussen1995-2010) hecht hoge waarde aan geld. Zelfs een saaie baan is oké als het geld maar goed is.
  • Millenials (geboren tussen 1981-1999) hebben dat een stuk minder
  • Oudere werknemers hebben dat nog eens een stukje minder. Bij hen is het zo dat 25% geld nog verkiest boven een leuke baan

Zullen we dus bij deze afspreken dat we NOOIT meer “marktconform” gebruiken in onze teksten?

Ik geef toe: Ook ik ben hierin afhankelijk van m’n opdrachtgevers 🙂

 • Intelligence Group 2018